Zašto je važna zelena javna nabava?

Tijela javne uprave najveći su potrošači (troše oko 17% BDP-a). Korištenjem svoje kupovne moći za odabir ekološki prihvatljivih dobara, usluga i radova, oni mogu dati važan doprinos održivoj potrošnji i proizvodnji – ono što nazivamo zelena javna nabava (GPP) ili zelena kupnja.

Iako je GPP dobrovoljni instrument, on ima ključnu ulogu u naporima EU-a da postane resursno učinkovitije gospodarstvo. Može pomoći u poticanju kritične mase potražnje za održivijom robom i uslugama koje bi inače bilo teško plasirati na tržište. GPP je stoga snažan poticaj za eko-inovacije.

Da bi bio učinkovit, GPP zahtijeva uključivanje jasnih i provjerljivih ekoloških kriterija za proizvode i usluge u postupku javne nabave. Europska komisija i brojne europske zemlje razvile su smjernice u ovom području, u obliku nacionalnih kriterija GPP-a. Izazov daljnjeg preuzimanja od strane više tijela javnog sektora tako da GPP postane uobičajena praksa i dalje ostaje. Kao i izazov osiguravanja da su zahtjevi zelene kupnje donekle kompatibilni među državama članicama – čime se pomaže stvoriti jednake uvjete koji će ubrzati i pomoći u pokretanju jedinstvenog tržišta za ekološki prihvatljive proizvode i usluge.

Ovaj članak omogućuje udruženje Hrvatski interijeri u okviru projekta „Poticanje razvoja održive proizvodnje namještaja za zelenu javnu nabavu“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.