Sektor namještaja

Europski sektor namještaja ključni je pokretač održivog rasta sa značajnim doprinosom ukupnom gospodarskom zdravlju Europe, konkurentnosti, kreativnosti, inovacijama, zapošljavanju i izvozu. Europskom gospodarstvu osigurava 1,08 milijuna radnih mjesta, s prometom od 90 milijardi eura.

Putokaz za resursno učinkovitu Europu ističe značajan utjecaj proizvodnje dobara na prirodne resurse, energiju, okoliš i klimatske promjene. Na taj način, značajna poboljšanja u procesima i materijalima za proizvodnju namještaja imaju potencijal pridonijeti konkurentnom sektoru namještaja i srodnim industrijama, kao i njihovoj održivosti i energetskoj učinkovitosti. Stoga je Komisija u svom „7. Akcijskom programu za okoliš” postavila da bi do 2020. 50% svih javnih natječaja trebalo podržati zajedničke temeljne kriterije EU GPP-a. U tu svrhu već je uspostavljen skup kriterija GPP za različite aspekte namještaja, kao što su proizvodnja, uporaba i otpad.

Ovaj članak omogućuje udruženje Hrvatski interijeri u okviru projekta „Poticanje razvoja održive proizvodnje namještaja za zelenu javnu nabavu“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.